Näyttelijät tiellä spektaakkeliin

Näyttelijäntyöstä kertovia koristeellisia vertauskuvia on lauottu tällä palkintogaalakaudella jo niin ylenpalttisesti, että on vaikeaa löytää mitään ennenkuulumattoman oivaltavaa sanottavaa siitä. Perinteisessä teatterissa näyttelijät omaksuvat usein sen työtehtävistä näkyvimmän ja katsojalle mieleenpainuvimman. Joskus nimekäs esiintyjä voi jopa olla ratkaiseva syy pääsylipun ostamiseen.

Speksissä omalaatuista on kuitenkin se, että parrasvalon saa (tai täytyy, riippuu näkökulmasta) jakaa tanssijoiden, bändin ja ehkä joskus jopa lavastajien kanssa. Monipuolisen kokonaisuuden takana on häärinyt useampi työryhmä, joita ilman lopputulos ei olisi mahdollinen. Olisi siis omahyväistä osaltani julistaa näyttelijä tärkeimmäksi osaksi esitystä, mutta kehtaan väittää, että löytyy se ainakin omalta top 5 -listaltani.

Esitystä ennen tehdään kuitenkin paljon työtä, ja näyttelijöillä se työ on alkanut jo (tai vasta) syyskuussa. Ensimmäiset viikot menivät perusteisiin tutustumisessa eri teemoihin jaoteltuina. Nämä teemat olivat näyttelijäntyön perusteet, tanssi, laulu ja improvisaatio. Speksimmehän on genreltään musikaali ja sisältää kaikkia näitä. Saakin olla aika velho, jos kaikki niistä ovat täydessä hallussa ilman kertausta.

Valtsikan speksille ominaisesti mitään aikaisempaa kokemusta niin kuorolaulusta tai naapuruston joulupukkikeikkailusta ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan kaikki halukkaat otetaan mukaan. Siksi treeniviikot toimivatkin sekä otollisena tutustuttamisena mahdollisille vasta-alkajille että oivana kertauksena niille konkareille, joilla yksi tai useampi kikka on jo hallussa. Ja vaikka treeniviikot tuntuvatkin jälkeenpäin muistellessa aika tiiviiltä, kyllähän sen ryhmätanssin takariviosuuden vähintään ehtii puolessa vuodessa hallitsemaan, jos päättää koko loppuproduktioon sitoutua.

Omalla teatterikokemuksellani erityisen uutta tässä produktiossa oli se, miten käsikirjoitus julkistettiin vasta sitoutumisen jälkeen kaikille näyttelijöille samanaikaisesti. Eli mihinkään tiettyyn rooliin ei tietoisesti etukäteen haettu, vaan kaikki juonesta omaan roolitukseen saatiin tietää yllätyksenä läpiluvussa, ikään kuin jonkin muotoisessa identiteettivarkaiden Secret Santassa.

Keskittynyt tunnelma ensimmäisessä käsiksen läpiluvussa.

Kuka tahansa meistä” vaati valmiiksi tullakseen sen, että kukin meistä toi sen roolihahmot eloon omilla tulkinnoillamme. Hahmot muodostuivat pikkuhiljaa kokonaisiksi, kun niihin pääsi lisäämään omia ääniä, eleitä ja ilmeitään. Itselleni juuri tämä oli koko prosessin hauskin vaihe. Suhteellisen suuressa roolissa hahmotutkimukseen on käytössä enemmän materiaalia repliikkien ja tunnetilojen muodossa, joiden pohjalta saa moniulotteisemman persoonan aikaiseksi. Pienen hahmon tulkinta taas voi olla omalla tavallaan mielenkiintoista siksi, että rajoitteita on vähemmän ja vapautta lisää omaa luovaa kosketustaan enemmän.

Ensimmäisten läpäriviikonloppujen jälkeen on esityksestä alkanut muodostua jo sulava kokonaisuus ja miksei olisi, kun jokainen on paneutunut rooliinsa niin tunnollisesti. Mutta, koska speksissä se, että tietäisi tarkalleen mihin varautua näyttämölle astuessaan, olisi aivan liian helppoa, on mukana myös Omstartit tarjoamassa oman lisähaasteensa. Ne tekevät sekä jokaisesta treenikerrasta, että toivottavasti myös esityksestä, todella ainutlaatuisen.

Itselleni koko speksi on ollut virkistävä paluu näyttelemisen ja improvisaation pariin opiskelun ohessa. Säännöllinen yhteisesti työskenteleminen saman tavoitteen saavuttamiseksi on tuonut arkeen tervetullutta irtautumista muusta ja on ollut huikeaa olla osana näin ison projektin kehittymistä. En ajattelekaan läpikäyntien parissa vietettyjä viikonloppuja vain yhtenä vastuualueena muun elämän kiireiden joukossa, vaan juuri tarpeellisena vapautumisena muiden lahjakkaiden ihmisten seurassa.

Treeneissä huudetut Omstartit ovat aiheuttaneet monet unohtumattomat naurut näyttelijöille ja toivon juuri sen tunteen välittyvän yleisöllekin. Tärkein osa koko produktiotahan on vielä edessä: itse esitykset.

Samuli Leppämäki

Kirjoittaja on speksin näyttelijä.